Werknemers willen en moeten zich blijven ontwikkelen. Maar wie betaalt de kosten voor opleidingen en wanneer mag je betaalde kosten als werkgever terugvorderen bij de werknemer?
Uitgangspunt is dat je als werkgever alle kosten van noodzakelijke opleidingen moet vergoeden. Noodzakelijke kosten zijn kosten voor cursussen/opleidingen die de werknemer nodig heeft voor het uitvoeren van de functie zoals cursussen voor het werken met bepaalde systemen of machines. Bijscholingen of verplichte cursussen op grond van de wet of cao zijn ook noodzakelijke opleidingen.
Bij noodzakelijke scholing komen alle kosten in principe voor rekening van de werkgever en de scholing dient zoveel mogelijk onder werktijd mogelijk te worden gemaakt.
Onder noodzakelijke scholing vallen geen beroepskwalificaties (opleidingen die behaald moet zijn voordat de functie uitgevoerd kan worden) of een opleiding die nodig is om de functie te gaan vervullen (bijvoorbeeld een rijbewijs of BBL-opleiding). Hierover mag je een studiekostenbeding met terugbetalingsregeling afspreken met de werknemer.
Heb je vragen hierover? Neem dan contact met ons op.